Daganatos betegek kiegészítő kezelése homeopátiával 1. Radiodermatitis és stomatitis kezelése

Általánosságban: rák kezelésénél a homeopátiát rutinszerűen elsősorban a lelki folyamatok enyhítésére és a terápiák mellékhatásainak kezelésére használhatjuk. A homeopátiás szerek kis vízben oldva is beadhatók a betegnek, ha a golyócskák szopogatása nehézséget okoz.

A daganatos betegek terápiája általában kemoterápia, sugárterápia, műtét, vagy ezek kombinációja.

A rák diagnózisa és kezelése mindenképpen testi-lelki trauma. Ezért nem meglepő, hogy az egyik általánosan javasolt szer az Arnica montana. Testi szinten pl. a terápia igénybe veszi az ereket, sok a szúrással járó beavatkozás. A fájdalom mérsékelhető, a hematómák enyhíthetők az Arnica montana szedésével. 30 CH potenciában javasolt, akár napi 4-5 alkalommal is. Ha nincs nyílt seb a bőrön, árnika tartalmú géllel (Árnigél) külsőleg is kenhetjük a kék foltokat. Súlyosabb esetben, illetve ha a beteg traumaként éli meg a kezelést, nehezen tűri, az Arnica magasabb potenciában is adható.

Radiodermatitis kezelése
A terápia napján, a bőrirritáció csökkentésére:

Belladonna 15 CH + Apis mellifica 15 CH – 5 golyó a beavatkozás előtt, 5 golyó utána mindkét szerből.

A terápia teljes ideje alatt minden nap:

Radium bromatum 15 CH + Arnica montana 30 CH

Klinikai vizsgálat:

[1] Balzarini, A.,Felisi, E,. Martini, A et al., Efficacy of Homeopathic Treatment of Skin reactions During Radiotherapy for Breast Cancer: A Randomised, Double-Blind Clinical Trial,” British Homeopathic Journal, (2000)Jan:89(1):8-12.

[2] Bildet, J., Guyot, M., Bonini, F., et al., Demonstrating the Effects of Apis mellifica and Apium virus Dilutions on Erythema Induced by U.V. Radiation on Guinea Pigs, Berlin Journal of Research in Homeopathy,1990,1:28.

Stomatitis általános protokoll:

Kalium bichromicum + Mercurius corrosivus 15 CH potenciában, kis vízben 5-5 golyót oldva mindkettőből, napi 3-5 alkalommal.

+

Monilia albicans 30 CH – napi 1 alkalommal (candida esetén)

Egyéb szerek:

Borax – afták az egész száj belsejében kemoterápia után. Gyakran kíséri herpesz és hasmenés is. Az ajkak szárazak.

Arsenicum album – égő sebek, meleg folyadéktól javul a fájdalom.

Mercurius solubilis – fájdalmas fekélyek, bevont, duzzadt nyelv, nyálfolyás.

Argentum nitricum – a nyelv fekélyes, az íny fájdalmasan gyulladt.