A téli szezon legfontosabb monokomponensű homeopátiás szerei

OSCILLOCOCCINUM: az egyik legismertebb homeopátiás szer a világon. Kiszerelése: egy dobozban 6 db pellet (kis tubus) van, melyekben egyenként 1 grammnyi apró cukorgolyócska található, a felületére impregnált hatóanyaggal.

Adagolás: az első tünetek (hidegrázás, végtag- és izomfájdalmak, magas láz, fejfájás, elesettség…) megjelenésével egyidőben egy tubus tartalmát elszopogatni vagy kis vízben feloldva elkortyolgatni, majd ezt a folyamatot 6-6 óra elteltével megismételni. Másnap két, harmadnap egy tubusdózis az ajánlott adag. Egy szövődménymentes vírusfertőzés ez idő alatt meggyógyul. Immunerősítés esetén adagolása heti 1 tubusdózis.

Az Oscillococcinum betegtájékoztatója letölthető.

A többi szer monokomponensű (=egy hatóanyagot tartalmazó) golyócska, tubusos kiszerelésben.

Echinacea homeopátiás hígítása: alapanyaga a kasvirág (a kasvirágból készülő fitoterápiás készítményeket széles körben alkalmazzák az immunrendszer erősítésére).
Adagolás: alacsony potencia (!!!) – így a szer nemcsak homeopátiás, hanem fitoterápiás hatást is kifejt – napi 3-4x 5 golyócskát szopogassunk el belőle, szervezetünk immunvédekező reakciójának erősítése érdekében.

Gelsemium homeopátiás hígítása: az influenza és influenzaszerű kórképek típusos adinámiás (=nagy gyengeséggel járó) lázas tüneteire alkalmazzuk: a tartósan magas láztól elesettség, remegés, izomgyengeség jelentkezik, a „láz levett a lábamról” találó kifejezés ilyenkor. A beteg rendkívül fáradt, aluszékony, alig bírja szemeit nyitva tartani. Gyakran jelentkezik tarkótáji fejfájás is, mely a szemek felé kisugározhat.
Adagolás: közepes vagy magas (15, 30) potencia, intenzív tünetek esetén óránként 5 golyócska, majd a javulásnak megfelelően a szedést napi 3-4-szer 5 golyócskára ritkítjuk.

Arsenicum album homeopátiás hígítása: olyan vírusfertőzésekre javasolható, amikor a magas lázzal (vagy anélkül), nagyfokú gyengeséggel és szorongással akár a kiszáradás veszélyével is járó hányás vagy/és hasmenés párosul. A váladékok égő, maró érzettel járnak, a fázékony, sápadt beteg tünetei meleg hatására enyhülnek.
Adagolás: lásd Gelsemium.

Rhus toxicodendron homeopátiás hígítása: az immunrendszer gyengülését gyakran jelezheti a herpesz kiújulása, ezt a szert ilyenkor vesszük elő, valamint olyan esetekben is, amikor a megbetegedést hideg, nedves időjárás (megázás vagy átázás) okozhatta. A betegnek mozgáskényszere van, folyton izeg-mozog, nem bír egy helyben feküdni, még ha betegsége súlyos is. A tünetek száraz meleg hatására enyhülnek.
Adagolás: lásd Gelsemium.

Bryonia homeopátiás hígítása: a rendelőket gyakran keresik fel bronchitises, tracheitises száraz köhögéssel a betegek, ilyenkor ajánlható ez a szer. Ha valaki úgy köhög, hogy közben mindkét kezével nyomja a mellkasát, egyből jusson eszünkbe! A Bryonia „iskolapéldája” a pleuritis; azaz a mellhártyagyulladás. A beteg ilyenkor a fájdalmas oldalán fekszik, mert ránehezedő testsúlyának nyomása enyhíti fájdalmát, mely a legkisebb mozgásra (még a légvételtől is) erősödik.
Adagolás: közepes (9, 15) potencia, intenzív tünetek esetén óránként 5 golyócska, majd a javulásnak megfelelően a szedést napi 3-4-szer 5 golyócskára ritkítjuk.