Miért jó alternatívája a Stodal szirup a hagyományos köptetőknek?

Köptetőknek nevezzük azokat a vegyületeket, amelyek megkönnyítik, illetve meggyorsítják a köpet kiürítését a légcsőből és a hörgőkből. 

Letölthető információk Stodal szirupról (x)

Ez elérhető a szekréció fokozásával (secretolyticumok), a nyák viszkozitásának csökkentésével (mucolyticumok) és a szekrétum eltávolításának elősegítésével (secretomotoricumok). Gyakran azonban egy-egy köptető több hatásmóddal is dolgozik.

Az egyik leggyakrabban rendelt nyákoldó hatóanyag, a brómhexin, ambroxollá alakulva fejti ki terápiás hatását. A lizoszómák szintézisének növelésével és a hidrolázok serkentésével elősegíti a savanyú poliszacharidok hasítását, szekretomotorikus hatású, és serkenti a surfectant anyagok képződését az alveolusokban.

Nem javasolt várandósság, szoptatás alatt, gyomorfekély és veseelégtelenség esetén.

Az acetilcisztein a nyákot kisebb darabokra szakítja. Bontja a nyák glikoproteinjének diszulfid hídjait, így csökkenti a nyák viszkozitását. Köpetürítést elősegítő hatásához DNS-depolimerizáló képessége is hozzájárul, és hasznos az antioxidáns hatása is. Nem alkalmazható fekélyes betegeknél, allergiás és asztmás panaszoknál (az acetilcisztein lassítja a hisztamin lebontását) és nem adható az antibiotikumok többségével egyidőben.

A karbocisztein hatásmechanizmusban különbözik az acetilciszteintől: intracellulárisan hatva a viszkózus nyák termelését csökkenti, ugyanakkor a kis viszkozitású nyák képződését növeli. A szekrétum összmennyisége csökken. Nem szedhető egyes antibiotikumokkal együtt. Az erdosztein hatásmechanizmusa az acetilciszteinhez hasonló, de gátolja a szabad gyökök képződését és az elasztáz enzimet is. Terhesség és szoptatás alatt csak a kockázat gondos mérlegelésével adható.

A köptetők másik fajtája a secretolytikus hatás alapján a protektív hatású szekrétum termelődésének fokozásával hat. A váladék védi a nyálkahártya receptorait az irritáló anyagoktól, és hígítja a nyákot. Egyes szerek hatásukat a gyomornyálkahártya receptorainak ingerlésével fejtik ki a vagus érző rostjai útján. Így hatnak a szaponinok, az ipecacuanha és a guajakol, melyek nagyobb adagban hánytatnak. Az illóolajok orális bevétel után a hörgőkben kiválasztódva vagy inhalációval bejuttatva direkt módon fokozzák a bronchusszekréciót. Mindkét (reflexes és közvetlen) hatással egyaránt rendelkeznek a jód és az ammoniumsók.

A köptetők közös tulajdonsága, hogy köhögéscsillapító szerekkel nem adhatók együtt, mert a váladék mennyisége veszélyesen felszaporodhat a légutakban.

Stodal szirup – demulcens, mucolytikus és köhögéscsillapító hatás

Köptető, váladékoldó hatású alapanyagok a Stodal szirupban: Ipecacuanha, Pulsatilla, Antimonium tartaricum 3C illetve 6C potenciában és a demulcens hatású szirup.

Köhögéscsillapító hatású alapanyagok: Drosera, Bryonia, Sticta, Coccus cacti, Rumex.

Példák a hatóanyagok egyéb indikációira a homeopátiás tapasztalat alapján (Jacques Jouanny M.D: The essentials of homeopathic materia medica)

Bronchitis – Rumex, Pulsatilla, Ipecacuanha, Bryonia, Antimonium tartaricum

Orrnyálkahártya-gyulladás – Pulsatilla

Rhyno-pharyngitis – Pulsatilla

Tracheitis – Sticta pulmonaria, Bryonia, Spongia

Laryngitis – Spongia

A Stodal hatásterülete: 

Milyen panasszal jelentkezik a beteg, amikor a Stodal szirupot javasolhatjuk? Az alábbiakban az egyes hatóanyagok mellé rendeltük a tüneteket:

Romlik napközben a köhögésem (Rumex, Pulsatilla)

Romlik a köhögésem éjjel (Drosera, Sticta)

Öklendezem a köhögéstől (Ipecacuanha)

Fullasztó a köhögésem (Spongia)

Köhögőrohamaim vannak (Coccus cacti)

Hurutosan köhögök (Ipecacuanha, Pulsatilla, Antimonium tartaricum)

Fáj, ha köhögök (Bryonia)

Letölthető információk Stodal szirupról (x)

Felhasznált irodalom:
Fürst Zs.: Gyógyszertan, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1999
Gyíres K, Fürst Zs.: Farmakológia, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2007