Krupp protokoll

A betegség etiológiája ismeretlen, leggyakrabban 1-5 éves korban jelentkezik. A friss levegő és a gyermek megnyugtatása a roham alatt ugyanolyan fontos, mint a megfelelő szer beadása.

 

Általánosan alkalmazható protokoll
(az alábbi szerek homeopátiás hígításai)

Aconitum napellus
+
Spongia tosta (Euspongia officinalis)
+
Sambucus nigra

vagy

Hepar sulfuris

 

Apis mellifica gége ödéma esetén

Potencia, adagolás: Válasszunk közepes (15) potenciát! Praktikus, ha a roham alatt nem próbálunk meg golyócskákat a beteg szájába adni, hanem 2-3 deci vízben feloldunk 5-5 golyócskát a megfelelő szerekből, és ebből a „koktél”-ból itatjuk 5-10 percenként, amíg a roham nem oldódik.

A fenti szerek rövid leírása:

ACONITUM NAPELLUS

A roham éjfélkor kezdődik, nagyon hirtelen. A gyermek szorong, nyugtalan, száraz ugató hangon köhög, attól fél, megfullad. Kiváltó ok lehet a száraz, hideg szél, huzat, vagy légkondicionálás is.

APIS MELLIFICA

A másik akut és rapid hatású szer. Gége ödéma esetén akár 10 percenként ismételhetjük a bevételt, ilyenkor természetesen már a kórházba menet.

SPONGIA TOSTA

Éjfél körül induló köhögés jellemzi, mely mélyről jön és fűrészelésre hasonlít, stridoros légzés párosul mellé. Meleg italok javítják, a belégzés és a beszéd rontja az állapotot (épp ezért suttogva beszél).

SAMBUCUS

Aconitummal és Spongiával együtt jól alkalmazható.
Éjfél körül induló ugató, érdes, köhögés, mely intenzív izzadással jár.
Fulladásérzettel, orrdugulással társulhat.

HEPAR SULFURIS

Hajnalban (3-4 óra között), vagy napközben fellépő kruppnál segít.Nedvesebb köhögés, mint a Spongia és Aconitum, bőséges, gennyes köpete van, fóka hangjára hasonlít a köhögése. Hideg hatására romlik a beteg állapota. Gyakran kíséri szálkaszerű torokfájás, vagy az az érzés, mintha tollpihe csiklandozná a torkát.