Az idei influenzajárványban gyakran alkalmazott szerek

Oscillococcinum
Az Oscillococcinum adható minden olyan esetben, amikor a tünetek influenzára utalnak. Előnye, hogy nincs gyógyszerkölcsönhatás, így bármilyen egyéb gyógyszer mellett is használható (krónikus betegek) szedheti várandós édesanya és csecsemő is. Olyan esetekben, amikor a beteg gyakran találkozik a vírussal, érdemes az Oscillococcinumot heti 1 tubus mennyiségben javasolni.

Az Oscillococcinum mellé az immunerősítő gyógynövényből készült Echinacea javasolt, alacsony (5 CH) potenciában, és a sejtes immunitás támogatására a csecsemőmirigy hormonból készült homeopátiás szer, a Thymuline.

Protokoll: Echinacea 5 CH, napi 2×5 golyócska hétköznapokon, Thymuline 9 CH 1×5 golyó hétvégenként. Akut esetben a két szer napi 2-3 alkalommal adható bármilyen terápia mellé.

Az idei influenza egyik jellemző tünete az első stádiumban – a fejfájás.  Ez leggyakrabban:

• szem mögötti fejfájás vagy a szemgolyók fájdalma; javít a nyugalom
• nyakszirti vagy nyaki fejfájás; ront a fej felemelése a párnáról

Három szert ajánlanánk, a fejfájás minősége alapján:

Gelsemium

A kezdeti szakaszban adjuk az Oscillococcinum mellé. Ilyenkor a beteg apatikus, occipitalis fejfájásról, látászavarról, izomfájdalomról panaszkodik. Enyhén náthás, markáns toroktünetek nem jellemzik. Hirtelen belázasodhat, ilyenkor nagyon izzad, nem szomjas.

Bryonia

A Gelsemiummal ellentétben extrém szomjúság(sok hideg vizet iszik) és szájszárazság jellemzi a fokozatosan kialakuló  lázas állapotot, és az ízületek minden mozgásra erősödő fájdalma. Kongestív fejfájás, szemmozgásra erősödik. Fájdalmas száraz köhögés, a beteg a mellkasára teszi a kezét.

Eupatorium

A csontok fájdalma és a szemgolyó mögötti fejfájás jellemzi. Hátfájásról, hidegrázásról panaszkodik.

A másik jellemző forma a gyomortünetekkel jelentkező betegség. 

Arsenicum album

Nagyon fázós, nyugtalan, türelmetlen beteg, lázasan meleg sálba burkolja magát, de hideg vizet iszik kis kortyokban. Hányinger és gyomortünetek kísérhetik az influenzát. Az orrváladék maró, kevés. Mellette gyakori az égő torokfájás.

Ipecacuanha

Gyomortünetekkel gyomorhuruttal jelentkező beteg, akinek erőteljes hányingere van. Jellemző tünet még a légszomj.

Hogyan adjuk a szereket?
Az Oscillococcinumot a betegtájékoztató szerint, első nap 3 tubusdózis, második nap kettő, harmadik napon 1. Az Oscillococcinum akkor a leghatásosabb, ha az első tüneteknél elkezdi szedni a beteg. Kialakult betegség esetén az Oscillococcinum szedése mellett javasoljunk ágynyugalmat. A tüneti szereket adjuk óránként, 15 CH vagy 30 CH potenciában, 3-4 adag után a tünetek javulásával ritkítsuk az adagolást napi 3×5 golyócskára.

A száraz köhögés kezelésére javasoljunk Drosetux szirupot.

Az antibiotikus terápia mellékhatásainak homeopátiás kezeléséről belépés után itt olvashat.