A homeopátiás gyógyszerek törzskönyvezése és kutatások – dióhéjban

A homeopátiás gyógyszerek használata 200 éves terápiás tapasztalaton alapul.A homeopátiás gyógyszerek Magyarországon két törzskönyvezési kategóriába tartoznak.

A komplex (többkomponensű) gyógyszerek indikációval kerülnek forgalomba, azaz a törzskönyvezési folyamat megegyezik az allopátiás gyógyszerekével. A hatást itt igazolni kell, pl. az Oscillococcinum klinikai vizsgálatait itt olvashatod.  

A monokomponensű gyógyszerek indikáció nélkül, egyszerűsített törzskönyvezési eljárással kerülnek forgalomba, mivel a homeopátia szabályai szerint egy-egy gyógyszernek széleskörű felhasználása lehet, többféle kórkép esetén.

A homeopátia egy önálló orvosi rendszer, ahol a gyógyszer rendelése a beteg egyéni tünetei alapján történik. Egy náthás betegségnél más gyógyszert kap az, akinek dugul az orra, (pl. PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla), NUX VOMICA​) és mást, aki vizes orrfolyással, és könnyező szemekkel (ALLIUM CEPA​) reagál a betegségre.

A világon több, mint 5000 féle homeopátiás gyógyszer van forgalomban, Magyarországon a Boiron 247 féle alapanyagból készült monokomponensű gyógyszert forgalmaz. Ezek közül számos olyan létezik, melyek hatásáról végeztek kutatásokat. Ilyen a POLLENS​*, vagy a középfülgyulladás egyénre szabott kezeléséhez használt monokomponensű gyógyszerek**. Jelenleg számos randomizált kutatás elérhető homeopátiás gyógyszerekről

Magas minőségű kutatások bizonyítják a homeopátiás ultramolekuláris oldatok hatásosságát és azt is kimutatták, hogy amennyiben személyre szabott kezelést kap a beteg, a homeopátiás kezelések másfél-kétszer hatásosabbak a placebónál. Kiválóan szerepeltek a készítmények például gyermekkori hasmenésének kezelésében, allergiás nátha kezelésében és szédülés esetén is, de a legutóbb publikált vizsgálatok szerint a menopauza idején fellépő depresszió gyógyításában*** is pozitívan teljesítettek. Svájci és francia vizsgálatok igazolják, hogy a homeopátiát is alkalmazó orvosok kevesebb allopátiás gyógyszerrel, ugyanolyan eredménnyel gyógyítják betegeiket (EPI3 vizsgálat, felső-légúti fertőzések, szorongás-depresszió, és váz-izom fájdalmak kórképekben), így a homeopátia nagyon hasznos eszköz lehet a növekvő antibiotikum rezisztencia probléma megoldásában.

¬*Reilly, D. T., Taylor, M. A., et al. (1986). “Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model.” Lancet 2(8512): 881-886. 

**Sinha et al. Randomised controlled pilot study to compare Homeopathy and conventional therapy in Acute Otitis Media. Homeopathy 2012, 101: 5-12.

*** Individualized homeopathic treatment and fluoxetine for moderate to severe depression in peri- and postmenopausal women (HOMDEP-MENOP study): a randomized, double-dummy, double-blind, placebo-controlled trial. 

Macías-Cortés Edel C, Llanes-González L, Aguilar-Faisal L, Asbun-Bojalil J. 

PLoS One. 2015 Mar 13;10(3):e0118440. doi: 10.1371/journal.pone.0118440. eCollection 2015.