A fül ABC-je ABC = Aconitum+Belladonna+Chamomilla

Az ABC keverék jó szolgálatot tehet egy fülfájás kezelésénél, ha nincs időnk tüneteket kikérdezni, de jellemző a fájdalom és a hirtelen kezdet. A három szerből 5-5 golyót tegyünk vízbe, ezt az oldatot ihatja a beteg kis kortyonként. Mellette érdemes a fül kémhatását a „savas” irányba, (pH 3 és 5 között) eltolni, ahol a baktériumok kolonizációja gátolt.  A fül mélyebb részeiben található verejtékmirigyek váladékának kémhatása és a cerumen is ebbe a tartományba esik. A külső fül általában steril, néha Staphylococcus albust tartalmazhat.

Otitis externa

Etológia:

A külső hallójárat gyulladásáért bakteriális (pl. Pseudomonas, Proteus, Staphylococcus), vírusos vagy gombás fertőzés, gyakran trauma (fülpiszkáló), hirtelen klímaváltozás, allergia vagy irritáció (pl. felázott hám) áll. Gombás fertőzést okozhat például, ha hosszabb ideig alkalmaztak antibiotikumos vagy szteroidos fülcseppet. Lehet lokalizált gyulladás is, a porcos rész faggyúmirigyei gyulladnak be leggyakrabban, vagy generalizált bőrtünet (atópiás dermatitisz, pszoriázis) része is. Várandós kismamák hajlamosabbak a külső fül gyulladására, itt is jó szolgálatot tesznek a homeopátiás szerek.

Gyakori tünetek: fájdalom, vörösség, viszketés, lágyrészek, nyirokcsomók duzzanata, láz, esetleg fülfolyás.

Elsősegély:

A fül kémhatását érdemes savas irányba tolni, és a külső hallójárat gyulladásért leggyakrabban felelős vizet kiszárítani. Erre tökéletesen alkalmas az otthon is elkészíthető fülcsepp, 1 rész 70%-os alkoholból és 1 rész 10%-os ecetből. ( Mayo Klinika ajánlása) Teáskanálnyi mennyiséget kell a fülbe csepegtetni majd kifolyatni.

Hasonlóan jó hatású az Echinacea őstinktúrája, ez vírus és baktériumölő hatást is kifejt a fülben, és szintén szárító hatású alkoholos tinktúra.

Fülgyulladások homeopátiás kezelése:

A szerek választásánál a tüneteket és az etológiát vesszük figyelembe. Most a fertőzéses eredetű fülgyulladás szereit vesszük sorra, és azokat az eseteket, amikor nem otitis media a diagnózis. Ha nincs idő a részletes kikérdezésre, két egyszerű szerkombináció javasolható:

ABC azaz Aconitum + Belladonna + Chamomilla – ha hirtelen tünetek, erős fájdalom, esetleg láz is tapasztalható. Jellemző még, hogy a hangos TV, beszéd, zene nagyon zavarja a beteget. Az ABC keverék minden hirtelen kezdődő, fájdalommal, lázzal járó kórképnél hasznos lehet!

Adagolás: Óránként 5 golyócska mindegyikből. Ajánlott potencia: 15 CH vagy 30 CH

Otitis externa esetén szóba jöhet még:

Apis  15 CH– ha a fül duzzadt és piros, és a hideg enyhíti a fájdalmat

Mercurius solubilis 9 vagy 15 CH – ha a nyirokcsomók is duzzadtak, a váladék bűzös

Dulcamara 9 vagy 15 CH – ha uszoda után jelentkezik a tünet, és ez hajlam

Ferrum phosphoricum + Capsicum + Belladonna – ez a kombináció akkor nagyon hasznos, ha egy vírusfertőzés közben vagy után jelentkezik a fülfájás. A fül nyomásra érzékeny (Capsicum), nincs magas láz, erős tünetek (Ferrum phosphoricum). Egészítsük ki Oscillococcinummal, 2 tubus javasolt, 6 óra különbséggel.

Adagolás: Napi 3-4-szer 5 golyócska mindegyikből. Ajánlott potencia: 9 CH vagy 15 CH

Kalium muriaticum + Ferrum phoshoricum + Mercurius dulcis – ha a nátha „megy a fülre”, elzáródik vagy gyulladt az Eustach-kürt, esetleg orröblítésnél, uszodában víz került bele. Csökkent hallás.

Adagolás: Napi 3-4-szer 5 golyócska 5 golyócska mindegyikből. Ajánlott potencia: 9 CH

Egyéb szerek:

Arsenicum album – náthás beteg füle éjjel fájdul meg, melegre enyhül.

Mint minden fertőzéses kórképnél, itt is alkalmazhatjuk az immunerősítő, gyulladáscsökkentő Echinacea 5 CH + Thymuline 9 CH keveréket, naponta többször, bármelyik szer mellé.

Referencia: Dr. Gerlinger Imre. Otitis externa, Ribári Ottó: Orr fül gégészet