Doktor Mami: Háborítatlan szülés előadás mindenkinek (felvételről)

Vagy belépés a megvásárolt kurzusod eléréséhez.

Hogyan értelmezi a háborítatlan szülés fogalmát dr. Szuromi András szülész nőgyógyász?  Milyen eszközökkel, szerekkel segíthetjük ezt a természetes és gyönyörű folyamatot.

Előadó: dr. Szuromi András  szülész, nőgyógyász, homeopata orvos

A fogalom meghatározása Frederic Leboyer nevéhez fűződik. E szerint a szülést követően a babát az anya hasára tesszük és várunk a köldökzsinór elvágásával, míg a pulzáció meg nem szűnik. Nem fürdetjük meg az újszülöttet, hiszen az értékes magzatmáz védelmezi a kisbaba bőrét és fontos szerepet tölt be az úgynevezett primer bőrkolonizációban is. Mindig figyelünk az újszülött gyengéd érintésére, ez kiemelt jelentőséggel bír. A szülés alatt nem alkalmazunk rutinszerű gátmetszést, nem kötünk be fájáserősítő infúziót, hanem türelemmel, gátvédelemben vezetjük a szülést. Próbálunk csendes, meleg, lehetőleg nem túl világos, kicsit „anyaméhszerű” miliőt teremteni az újszülött érkezéséhez. Praxisomban kiemelt szerepet kap a várandósság és szülés alatt a homeopátiás szerek alkalmazása.
Úgy tapasztalom, a szülészeti gyakorlatba túlságosan beépült a rutinszerű gátmetszés és az oxytocinos fájáserősítés, a szülés túlzott „siettetése”. Érdemes figyelembe venni, hogy nincsen két egyforma ember, így két egyforma kismama és szülés sem: nem kell mindenkinek ugyanolyan ütemben világra hozni a gyermekét, ameddig az anya és a baba is jól vannak, nincs miért beavatkozni a szülés folyamatába, a „gátvédelem” szó pedig tulajdonképpen ebben a helyzetben a türelem szinonimája

Leckék